Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДВО

677

Из рачуна и геометрије деца стичу основне појмове бројањем, ређањем и разним намештањем дрваца и другнх предмета. Слободно је и бројање на рачунаљци као и очигдедно представљање бројева до десет цртежпма на таблицама. Душевне и телесне радње морају се предузимати наизменично. Ни једна не сме трајати дуже од 20 минута. Њих увек прати певање и говор. * * * Пошто у нас још нема ни игара, ни аесама, ни декламација за децу овога доба, то се очекује, да ће позвани, било по наклоности и љубави према деци, било по сиреми и занимању, настати, да се ова потреба у васпитању а празнина у књижевности ускоро попуни. У овоме пожелети је, да преовлађује српски дух и да се и преводи најпризнатијих писаца ове врсте прилагођују нашем народноме духу. ПБр. 13.794. 28. новембра 1899. год. у Београду. Министар иросвете и црквених аослова, Андра Ђорђевнћ, с. р.

НАСТАВНИ ПЛАНОВИ и ПРОГРАМИ ЗА ГРАЋАНСКЕ И ДЕВОЈАЧКЕ ШК0ЛЕ

На основи чл. 5., 28. и 40. Закона о народним школама министар нросвете и црквенпх послова, по еаслушању Главнога Нросветнога Савета, прописује ове наставне нланове и програме за грађанске и девојачке школе.

А) ГРАЂАНС^Е ШДОхЛЕ I НАСТАВНИ ПЛАН

>-8

РАЗРЕДИ

03

о Рч »

II р е д м е т и !

I

II

III

о

]

Хришћанска наука и грађанске и

2

3

моралне лоуке

2

7

2

Срдски језик

4

3

3

10

8

Историја српска и оишта н Земљ.

3

8

8

9

4

Рачунида и Геометрија

8

4

4

11

5

Ириродне науке (Јест., Хем. Физ.)

2

2

2

6

6

Народна економијаи Иољска При-

2

3

вреда с кљиговодством. • • • •

2

7

7

Ручпи рад

2

2

8

7

8

Лепо нисање

2 2

2

4

9

Сдободно цртање

2

2 :

6

10

2

2

2

6

11

Гимнастика

2

2

2

6

Свега

26

26

27

79

12

Немачки или Франц. језик(необав.)

4

4

4

12

18

Свирање (необав.)

поч. од I разр.

II НАСТАВНИ ПРОГРАМИ А Наука хришћанска Циљ: Буђење и развијање религијсквх осећања; позвавање хришћанских исгина, свештених радња и црквених утвари наше иравославне цркве. I разред а. Стари Завет 0 створењу света и човека. Живот првих људи и њихов грех. Потоп и Ноје. Обећање Спаситеља. Аврам и Исак. Јаков и Јосиф . Мојсије и излазак Израиљаца из ропства мисирскога. Десет заповести. Судије. Самуило. Цареви: Саул, Давид и Соломон. Подела и пропаст царстава. 0 пророцима у опште. б. Нови Завет Јован Претеча. Рођење Исуса Христа. Сретење. Детињство и Крштење. Проповедање Христово. Тајна вечера. Страдања Христова. Васкрс. Спасов дан. Духови. Први следбеници Христови. Молитве пре и иосле учења, на памет. II разред Храм. Делови храма. Каиеле. Главне црквене утвари и иконе. Главни црквени чинови. Појам о светим службама: вечерњи, јутрењи и литургијама. Свете Тајне. Празници: црквени и грађански. Постови. Крсно име, школска и црквена слава. Задушнице. Читање и објашњавање појединих места из Св. Писма Молитве пре и после спавања. III разред Крштење Срба. Ћиридо и Методије. Свети Сава и његов рад. Иостанак патријаршије. Патријарси. Важност патријаршије после пропасти српске државе. Укидање пећске патријаршије. Цркве и манастири. Њихова важност носле пронасти и за време ослобођења. Данашње главиије поделе хришћанских цркава: православна, католичка и протестанска. Главне разлике међу њима. Деоба Срба по вери. Садашње стање српске цркве у разним српским земљама. Молитве пре и иосле обеда. Грађаноке и моралне поуке Циљ: Познавање човечјих дужности и права. Развијање патриотских и других моралних осећања и моралне воље. I разред Дете у школи: ред, послушност, вредноћа, пристојност.