Prosvetni glasnik

С Л У Ж В В Н И Д Е 0

сту и букви. 0 јели и бору. 0 пшеници и јечму. 0 кукурузу. 0 конопљи и лану. 0 тикви и лубеници. II разред 0 лози и калемљењу њену. 0 нези вина. 0 паеуљу, кромпиру и купусу. Отровне биљке. 0 печуркама и маховини. Водене биљке. III разред 0 деловима биљним и њиховим радњама. Главније разлике и кратка подела по њима. Растур биљака по земној кугли и улога њихова на њој. Минералогија I разред 0 соли. 0 кречњаку, нечењу креча и унотреби његовој. 0 гвожђу и његовој употреби. 0 белутку и Фабрикацији стакла. II разред 0 рудама у опште. 0 сумиору и ФОСФору. 0 глини и нрављењу порцулана. 0 петролеуму. Стене стинуте и сталожене и појам о окаменотинама. III рааред 0 минералима и раснадању њихову. Разне врсте земаља и распознакање њихово. Историја земље и главнији слојеии. Антропологија I разред Спољни делови тела и нега коже. Кости и мишићи. Око н ухо, виђење и чувење и нега ових чула. Дисање, чистота и температура ваздуха. Здрав и нездрав стап. II разред Мозак, кичмена мождина и жпвци. Живци за осећање и живци за кретање. Укус и мирис. 0 храњењу и храни. III ра.чред Нреглед свих органских радња у облику историје једнога залогаја. Узгред износити и како се поједини органи и радње ремете и настају болести. Отклањање тих поремећаја, или нега н лечење. 0 заразним болестима. '1.1 Физика и Хемија Ф и з и к а Циљ: Уиознавање с ириродним еилама и иојавнма. I разред Падање тела и висак. Шта је хоризонтално и вертикално. Дељивост и атом. Шупљчкавост и стишљивост, ненребојност. Мир и нокрет (лењивост).

Ширење тела на топлоти. Добре и рђаве топлоноше. Ваздушпи иритисак, мехови и шмрк, натег и барометар. II разред Тежиште, равнотежа, кантар и теразије. 11олуга. Течности и спојеви судови. Артески бунари и водоскоци. Каниларност. Испаравање; хлађење н дестилација. Магнет и комиас. 0 звуку, висина и јачина и проношење. Поновити о чувењу. III разред Колотур, прост и сложен. СпециФична тежина и пливање тела. Ареометар и ваздушна лоита („луфтбалон"). Светлост. Одбијање и преламање зракова. Разна стакла ; микроскоп и телескоп. Дугине боје. Електрина; телсграФ, електромотори и електрично осветљење. Снага водене паре и парне машине. X е м и ј а I разред Ваздух. Вода. Угљен, угљени оксид и двооксид. Горење. Пламен и његови делови. II разред Угљеник, угљенисање, светлећи гас. Фосфор и грађење жижица. Шалитра. Грађење барута. Киседине: сумпорна и азотна. III разред Сона и ФОСФорна киселина. Хлор и бељење. Врење. Шећер. Гаспадање. Нојам о елементима и једињењима. Синтеза н анализа.

Е Рачуница и Геометрија Рачуница Циљ: Вежбање у рачунсвим радњама иотребним за грађански живот. I разред Четири основне рачунске радње сједноименованим и разноименованим целим бројевима и десетним разломцима. Метарске мере за дужииу, површину, запремину н тежину. Дељивост бројева. Прости разломци. Сабирање, одузимање, множење и дељење простих разломака и мешовитих бројева. Обртање простога разломка у десетни. II разред Размере исразмере. Иросто иравило тројно—решавање сразмером и свођењем на јединицу. Процентни рачуни. Слажено правило тројно. Прости интересни рачун. Друштвени рачун. Рачуни мешања и смесе.