Prosvetni glasnik

ХРОНИКА

Ооамнаеотк оаотанак, 15. априла 1399. год. 1. Др. М. Т. Леко показује и објашњава употребу једног новог апарата за ексграховање течности. Помоћу тога апарата, коме је дато име универзални иерфоратор од Гадамера, могу се за екстраховање употребпти како течности теже тако и оне лакше од воде. За опернсање с мањим кодичинама течности можда ће се овај апарат моћи корисно употребити и вредно је да се оироба. 2. Др. Шарко Пиколи/Г саопштава друштву познв председнпштва на IV интернационадни конгрес'за примењену хемију, који ће се држати у Наризу од 23. до 31. јула 1900. год. 3. Др. А. Зега и Рад. С. МајсторовиК саопштавају збору резултате аналпза кукурузног брашна и иродуката, којџ се из кукурузног брашна и кукуруза граде. Анадизова.ш су две врсте брашна — бело и жуто, проју у плеху печену, кнселу проју, проју са зељем, проју из Београда, качамак с кајмаком и постан, цицвару, куван кукуруз, кокпце и проју. У свима овим предметима одређивали су: в.гагу, азотне матернје, маст, угљене хидрате без шећера, шећер, целулозу, пепео и ФОСФорну кнсе.1ину. 4. Др. М. Т. Аеко реФерише о извештају комисије, коју је немачко Хемијско Друштво у Бердину изабрало, да угдави атомске тежине елемената. Том прилнком прнсутни чданови Хем. Друштва споразумели су се, да се у будуће у лабораторским радовима служе новом таблицом атомских тежина. 5. Др. М. Т. Љко реФерише о новим елементима: хелијуму, неону, аргону, метаргону, криптону и ксенону .и говори о добивању тих елемената, као и о њиховој елементарној природи с обзиром на особпне и пердјодски систем. Деватнаести оаотанак, 15. маја 1599. год. Прочитан записник XVII састанка и одлучено је да се штампа. 1. Др.А. Зега реФерује о једној новој методи за одређива/његлицерина Лаборд-а из Бордоа, којаје штампанау Аипа1е8 <1е сћпше апаШЈЧЈие 1899. (р. 76 п 110). .1аборд екстрахује глнцерин директпо са етар-алкохолом. Екстраховани глицерин разорава сумпорном киселином и мери одвојени угљеник (С 3 Н 8 0 3 + Н 2 80 4 ----- 80 2 + 5 Н 2 0 + 3 С1). РеФеренат налази да је ова метода заплетена и операционим иогрешкама изложена и с тога .је не може препоручити. 3. Др. А. Зега и Рад. С. МајсторовиЛ саопштавају резултате испитивања зејтина из кукуруза. Овај су зејтин добили екстраховањем етра из кукурузног брашна. Зејтину су одређивали : специФичну тежину, хенеров број, сапониФикационн број, јодни број зејтина и масних киселпна,. тачку мржњења зејтииа и масних киселина. Нриметилп су, да се јодни број масних киселпна разликује од бројева, које су у литератури нашли, што је долазило од дужег стајања на ваздуху или дужег сушења.