Prosvetni glasnik

РДДЊА ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

553

У прегледу најглавнијих планина на 83. стр. писцу је Тресибаба виша нланина од Рудника, Овчара и Маљена. Нека потражи мало боље податке о висинама тих планина. Још треба да је у том прегледу: Кучај, једна од највећих планина у Србијн, па Сврљишка Планина, Јелида, Тарч, Јелова Гора, Жељин и ДелиЈован. Зар оне не спадају у најглавније планине?

IV је део књиге: Кратак оиис Сраских земаља. У српске се земље убраја и видинска и средачка област у Бугарској. Ово личи на бугарско размидање Велике Бугарске: све до Мораве! Цетиње има самп 900 становнива! Од планина у Старој Србији погрешно су назвате: Проклетија и Жљеб.

0 језику, стилу, правоиису и штамии овог Земљописа имало би се много говориги а јога више наводити иримера. Али ради уштеде времена да укажемо само на понешто, што је характористичније. На стр. 83. стоји: „...у чему се разликују сва три поморавља један од другог". На стр. 14. стоји са свим за себе ово : Обично о празнидииа, славама, свадбама, даћама итд". Зар је то речеппца, да се тако засебно пише? — А оваких примера нма још неколико. На 78. стр. најпре говори о томе, како земљиште, пошто Дунав извђе из Ђердапске клисуре, добија већи „видокруг, који се све више пшри" итд. И одмах после тога долази: „Та се равница зово Кључ". Овде на једаниут морамо да станемо и да се запитамо: „Која је то равница"? Пре тога нема нигде говора о равници. Тек се по мало можемо присећати, да ће то бити оно земљиште, које „добија већи видокруг". Писац треба и да нам објасни, шта значи видокруг, јер је то сасвим нова реч. На истој се страни каже, да је у Подунављу „зе&љиште ириирето до јза саму обалу брежуљцима". Не знам, шта је писац хтео тиме рећи. Постоји глагол ириирети, али у значењу, које се овде никако не може нрименити. На стр. 95. има „Сви ови 5 делова земље окружени су морем"... Ту би сваки помислио, да су они сви заједно окружени морем. На 77. стр. каже: „Одело се разликује мало код сељака исиреко Мораве". Бисад заборавља ово: док вему из Београда нешго испреко Мораве значи: с десне стране Мораве, дотле онима у Источној Србпји исиреко Мораве значи: с леве стране Мораве. — Уопште се на више места запажа, да писац тако говори, као да је овај Земљоппс наменио само основним школама у Београду. На 19. страни одмах у почетку каже, како се „ Краљевина Србија дели на 16 округа", а ови на срезове итд., док мало даље наилазимо на оваку реченицу: „Сви ови окрузи, срезови и општине налазе се у земљи Србнја"! Од других грешака да поменемо: „Са својим брежуљцима испуњавају"; „Равнице на северну и нешто на источној страни"; „по насељености најнаеељенији"; „место, где се находи" или „место, где се налази"; суши бубом"; налазити се итд. — Уопште оваких погрешака граматичких и стилистичких има врло много. Али шта ћемо тек да речемо за правописне погрешке, којих је на свакој страни по десетав. х 1ас пише нпр. Сува Планина а час Сува планина",-