Prosvetni glasnik

390

11РОСВЕТЛН ГЛАСИНК

шумеровани: планнне цртане бојом као гусенпца. 1 Облик Посне и Херцеговине није правплан, контуре су узете са неке лошије карте; дакле рђпв избо]) података и материјала. Уз поменуто иде и текст (на 24 листа) са.повшпе грешака које смо као и код прва два на самим местима исправљалц, али ни једне карте више. Како би дакле те остале карте (још 12 округа у Србпји и све остале српске земље., дакле: Срем, Банат, Пачка, Славонија, Хрватска, Истра, Далнација, Црна Гора, Ст. Србија и Маћедонија' 2 ) изгледале, то се не може знатп, јер нису израђене и приложене. Према свему томе, реФеренти су мишљења, да се ни овај (недовршени) атлас не може примити.

Атлао Краљезине Србије Владимира 0. Веми&а, учит. у ВелосаБи. Израђен је цео атлас у 15 карата (без текста). Овај је -једини, који тиме одговара расписаном стечају. Израђен је — види се— са много труда и савесности. Главна му је мана што је малога размера (сва су имена сем тога сувише ситна и нису деФинитивно исцртана. Све су карте по Формату — облику — ситне, ваљало би их крупније израдити). Даље: није исцртан тако (деФинитпвно) да би се одмах могао репродуцирати, а наново га прецртавати тачно на камену у штампаријп (нарочито у толико много боја) било би веома скуло. 3 Ваљало би га дакле целога изнова цртати. у већем Формату и дефинитивно готово за штамиу. Тада би се свакако и оие сувише загасите боје планинских гребена (које својом црнином покривају номенклатуру) могле — или бар при штампању — ублажити. Од даљих грешака помињемо: да се аутор није тачно држао лрограма за IV. раз. осн. школе — Није Србију делио на самим картама на округе, већ на „Северо-Западну". „Средњу" „Југо-Занадну" и т. д. Србију. — Висинска скала стављена је на сваки лист засебно; требало је то сгавити свега једанпут и то на унутрашњи насловни лист. — И понеке контуре (дакле облцк иојединпх геограФ. јединица) нису цотпуно правилне. И ако је овај атлас најбољи од свих поднесених, ипак смо мишљења да се — због иаведених махна — ни он, лрема расписаном конкурсу, овакав какав је не може лримити.

Пошто дакле ни један од ових атласа не одговара условима који се у стечају траже, реФеренти су екромнога мишљења: да би требало расписати поновни стечај за Атлас Краљ. Србије и Српских Земаља за IV. р. осн. школе. Ну пошто се атлас г. Вемића јако издваја од осталих поднесених радова п вероватно је да бн он за поновни конкурс (а лрема наведеним исправкама) био у стању да поднесе (још) бољи атлас, дакле овакав, као што се тражи, — реФеренти су мишљења: да се г. Вемићу, — као сиро» машном сеоском учитељу, а да би му се отворила боља воља и дала и нов-

1 Један од основних принцииа картографских за атласе јесте: да еве карте у њему буду на један исти иачгш израђене, дакде у истом маниру и са истим сигнатурама. 2 Још бар 15—20 карата. 3 У овоме ис-ти ел"учај, као и са картама г. г. Ковачевића и Сханојевића.