Prosvetni glasnik

Б Е Л Е Ш К Е

433

џбине, којој ми сви треба да служимо, а којој можемо да служимо само тако ако будемо растуренп и ио најудаљенијим селима наше миле отаџбине. Писма треба уиућпвати на адресу: Шалвина ГогиЛева , пословођа наставничког савета.'"

ОДОБРЕНЕ КЊИГЕ

Министар просвете и црквених послова одлукама својим одобрио је да се књига: ,Легенде о Христу" од Седме ЛагерлеФ, у преводу од Драг. Г. Брајковпћеве, може препоручити за ђаке и ђачке књижнице нижих разреда средњих школа, — 10 марта о. г. ПБр. 3714. „Пастир Добри" од Г. Петрова, коју је превео и издао г. Сава Ђ. Рабреновић, свештеник и проФесор, може препоручити за књижнице народних и средњих школа и за поклањање ученицима четвртог разреда основних школа и нижих разреда Богословије, — 11 маја о. г. ПБр. 7427. „Мале Научне Библиотеке". које издају г. г. Емило Цветић, проФесор Мушке Учитељске Школе у Јагодини, и Данило Јанковић, ветеринар из Јагодине, могу преиоручити за књижнице средњих, стручних и народних школа, — 11 маја о. г. ПБр. 7430. Да се средње, стручне и народне школе могу претплаћивати на геограФску карту Балканско Полуострво од инжењерско-техничког потпуковника г. Стевана Бошковића, начелника геограФСког одељења Министарства Војног п проФесора у Вишој Школи Војне Академије, — 8 априла о. г. ПБр. 5400. „Бајке" од Николе Зеге, вишег учитеља вештина, за поклањање ученицима народних школа, — 11 маја о. г. ПБр. 7429. „Слике из Старе Србије", друга књига, од Зар. Г. Поповићд, може употребљавати за иоклањање и ученицима и ученицама најстаријих разреда основних школа, — 26 маја о. г. ПБр. 8332.

НОВЕ КЊИГЕ

Најновија балканска криза и сриско аитање. Белешке, размишљања, разговори и политички чланци из 1908—1909. Од Стојана Но-