Prosvetni glasnik

354

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНПК

у преводу г. Боже Јовановића, заједно с актима, што се односе на уџбенике веронауке у I и II разреду средњих школа, па смо нашли: 1. Да су ове књиге, како с гледишта самог наставног градива, тако и с гледишта дидактичке разраде градива, застареле; 2. Да је рок овоме државном издању, према алинеји 2. чл. 34. Правила о штампању уџбеника за народне и средње школе, одавно истекао; 3. Да би поновно прештампавање овпх уџбеника бпло штетно по саму наставу, јер би ови задржали све своје недостатке и неправилности; те с тога смо мишљења: да би требало у интересу правилније наставе овога предмета Јрасиисати одмах стечај за нове уџбенике, који би бнли израђени по свима богословским и дидактичким захтевима. 9 Фебруара 1910 год.

Савот је, по довољном усменом обавештењу од стране ванредног члана Савета г. Стевана Веселиновића, усвојио иредви реФерат и дао мишљење : 1. да Свештеву Историју Старога и Новога Завета, од Козиреве, у преводу г. Боже Јовановића. не треба више прештампавати; и 2. да се замоди Министарство Просвете и Црквених Послова да одмах распише стечај за израду нових уџбеника веронауке за ученике I и II разреда средњих школа, пошто иретходно напред поменутн г.г. реФеренти израде и поднесу услове по којима би требало расписати стечај за ове уџбенике.

Саслушан је писмени реФерат г.г. Стевана Веселиновића, ректора Богословије Св. Саве; Драгољуба Поиовића, проФесора Женске Гимназије у Београду, и Владимира Стојановића, проФесора Богословије Св. Саве, о томе: да ли Хришћански катихизис, од Јеврема А. Илића, треба прештампаваТи или не. Тај реФерат гласи:

Потпнсани нрегледади су државно издање Хришћанског катихизиса од Јеврема Илића, а тако исто и акте који се на њ односе, према акту Гл. Просветног Савета од 27 јануара ове год. СБр. 15, и част нам је поднети овај ре®ерат: Књига ХришКански катихизис садржи у себи неколико јачих иогрешака, које се не смеју допустиги у оваквој књизи; по неке су деФиниције тако незгодно псказане, да могу стварати код ученика погрешан појам о верп; најзад, дела грађа није израђена онако, како би требало овај уџбеник дидактички разрадити. Зато смо мишљења: да би требало обуставити прештампавање овога уџбенпка овакав какав је, и одмах расписати стечај за један нов уџбеник, који не би имао овакве недостатке.

у Београду.

С. М. Иеселиновић Драг. П. Поиовић Влад. Д. Стојановић

X

Г<давном Просветном Савету

9 Фебруара 1910 год. у Београду.

С. М. Веселиновић Драг. П. Поповић Влад. Д. Сто.јановић