Prosvetni glasnik

776

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

др. Шмит из Бона држао предавање 0 социјалном старању за слабуњаве у немачким народним школама. Расправа овог питања у Бармену је нато особито на своме месту и у опште од значаја, што је „Бергско друштво за опште добро", са својим многобројним подружинама у занатски јако развпјеним градовима тога краја, створило установе у овој области рада, које у многом погледу могу да послуже као углед за сву Немачку. Осим тога приређена је била велика изложба из области Пародног добра, Неге здравља и Социјалног старања. Бпли су изложени и иредмети за играње. По подне тнх дана школска омладина је изводила игре и телесна вежбаља, а и поједина одељења војске су изводила гимнастичке игре. Р. * Немачка књижевна продукција у г. 1909. — У току минуле 1909 године изашло је у Немачкој 31.051 ново дело, и то за 734 дела више од броја у 1908 години. На поједине струке и науке подељеп је овај целокупнн број овако: општа бпбл ограФпја, библиотекарство, енциклопедије, целокупна дела списи учених друштава, универзитети имају 432 дела; теологија обухвата 2526 дела; правне и државне науке 3081; медицина 1904; природне пауке и математика 1700; ФилосоФија и теосоФија 767; иедагогија и настава и сниси за омладину 4486; Филологија и лнтература 1997; историја 1286; геограФија и мапе 1433; војничко знање 691; трговина, занатп и саобраћај 1992; ненмарство и инжењерске науке 1101; домаКе кућанство и газдпнсгво 979; лена књижевност 4297; уметност 1004; адресари, календари и годншкаци 621; разни другп предмети захватају још 655 дела. * Диктафон. — И опет један нов проналазак: диктафон п дикгаФонисти. Стручњацима је наиме ношло за руком, да од ФонорраФа учнне савршен механични стенограФ, који верно прима сваку реч, што му се диктира, а онда опет сам казује писарима у иеро. Тим ће постати стнограФисање непотребно. Људска снага, која се до сада трошила у стенограФисању, биће слободна, па ће моћи од сада двоструко вигае сврпшти. Из стенотиписта постаће диктаФонопист. И онај који казује у перо уштеђује време, јер но зависи више од вештине стенограФове. Ни болест, ни паузе не задржавају диктаФон да прима диктате! « С. Р-ч

ЈАВНЕ ЗАХВАЛНОСТИ

Г. Леон Деко, француски посланик, походио је 6 маја о. г. лесковачку гимн. и за усномену иоклонио јој седам кои. врло лепих географских карата из колекцнје УЈс1а1 -1Ј0 (>1асће-а, удешених за наставу према програ.му из географије у француским средњим школама.

Г. Михаило ЦакиК, земљомер и адвокатски ппсар из Зајечара, поклонпо је 13разних књига у вредности 12 динара и 40% за поклон добрим ученицииа IV разреда Зајечарске основне жепске школе о овогодишњем исииту.