Prosvetni glasnik

Општи Део

4?

3.-Ш-1927. год. Изгнање Милована Билчара из свих средњих и стручних школа у Краљевини. 59. С.Н.Бр. 1.591 Извештавате се, ради даље надлежности,, да је Министарство Просвете, одлуком С.Н.Бр. 1.591 од 1. овог месеца, усвојило одлуку Наставничког Савета Прве Гимназије у Сарајеву да се Милован Билчар, свршени ученик IV разреда те гимназије, казни изгнањем из свих средњих и стручних школа у Краљевини, на основу чл. 43. т. ј Дисциплинских Правила. По наредби Министра Просвете,, за Начелника Одељења за Средњу Наставу, Илија Лалевић, с. р.

17.-111-1927. год. Новац из школске, интернаШске или ђачке касе може се употребити само за оно чему је намењен. 60. с .Н.Бр. 6.766 Дешавало се да неки управитељи учитељских школа из интернатских уштеда и других прихода исплаћују хонорар себи и својим наставницима за прекобројне часове, или да новац из ђачких фондова — и то не само интерес, већ и главницу — употребљују на разне сврхе којима тај новац није намењен. Овакав рад је неправилан, јер се новац из школске, интернатске или ђачке касе може употребити само за оно чему је намењен, а најмање се сме дозволити да се троши главница из ђачких фондова. За овакве и сличне поступке управитељи ће одговарати материјално и кривично, а у колико су се овакви случајеви већ дешавали управитељи ће настати да се изузети новац одмах поврати. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

61. С.Н.Бр. 6.297 Извештавате се, ради даље надлежности„, да је Министарство Просвете, одлуком С.Н.Бр., 6.297 од 15. ов. мес, усвојило одлуку Наставничког Савета треће државне реалне гимназије у Љубљани о искључењу, из свих средњих школа у Краљевини, Јозефа Фугера и Наполеона Фурлана, ученика I разреда, по чл. 43. т. и Дисциплинских Правила„ По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

18.-111-1927. год. Искључење Јозефа Фугера и Наполеона Фурлана из свих средњих школа у Краљевини.