Prosvetni glasnik

48

Просветни Гласник

18.-111-1927. год. Подношење представки Министарству Просвете од стране директора средњих и управитеља учитељских школа.

62. с.н.Бр. 6.765 Дешава се да директори средњих и управитељи учитељских школа у једном истом акту траже ствари које међу собом немају скоро никакве везе. Рад по оваквим представкама је знатно отежан. Да би се то избегло, наређујем: да директори и управитељи за сваку ствар подносе посебну представку, а само у годишњим и сличним сумарним извештајима могу набројати све разне потребе своје школе. У почетку сваког акта, као што је то већ предвиђено административним прописима, наговестити кратко на шта се дотични предмет односи. По н&редби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

18.-111-1927. год. Црквено певање у учитељским школама.

63. С.Н.Бр 7.091 Новим наставним планом за учитељске школе О.Н.Бр. 21.874 од 20.-Х-1926. год. нису предвиђени посебни часови за црквено певање, што још не значи да се тиме забрањује црквена песма у учитељским школама. Да би се избегла погрешна тумачења, Господин Министар Просвете, одлуком својом С.Н.Бр. 7.091 од 18. ов. мес., наредио је да наставници нотног певања поред осталог обрађују лепше и важније црквене песме, а нарочито оне које су предвиђене наставним програмом за основне школе. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

64.

С.Н .Бр. 7.092

Из извештаја једног управитеља учитељске школе излази да се многи кандидати користе одредбом чл. 13. „Прописа о испитима за учитељску службу у нижим пучким школама" од год. 1916., по којој „кандидати, који за време испита одступе, не узимају се у обзир, те им се на њихов захтев издаје сведоџба, да су од испита одступили". То чине, разуме се, пре свега они кандидати који на испит долазе неспремни. Да се не би оваквим поступцима убијао значај овога испита, Господин Министар Просвете, под С.Н.Бр. 7.092

22.-Ш-1927. год. Одустајање од практ. учитељског испита за самог полагања испита сматра се да је кандидат пао.