Prosvetni glasnik

Општи део

101

39. Управитељима учитељских школа. с.н.Бр. 1.105 Препоручује се управама учитељских школа

18.-1-1928. год. да са ученицима-цама приликом екскурзија, које Уаравама учиШ. игкола б ^У изводили, преко Београда пређу и у Земун преиоручује се да с уче- и оби ђУ »Д ом слепих". Том приликом Управа ницима ириликом екс- Дома одржала би ученицима-цама предавања о курзија преко Београда васпитању и образовању глувонеме и слепе посете „Дом слепих" у деце. На тај начин ученици-це учитељских школа Земуну. уцознали би се у општим потезима са животом, психологијом и наставном методом код ове деце. Најближе учитељске школе могле би обићи овај Дом неколико пута годишње и присуствовати предавањима у појединим разредима. Управа Дома ■ својим актом Бр. 6.926/27., који је упутила Министарству Просвете, обећава да ће се у случају потребе постарати за преноћиште и храну за све време бављења у Земуну. По наредби Начелника Одељења за Средњу Наставу, Инспектор, Д-р Б. Крстић, с. р.

40. Управитељима учитељских школа.

С.Н.Бр. 2.494

Одлуком Господина Министра Просвете, С.Н.Бр. 2.494 од 6. фебруара 1928. год., а на питање управитеља Учитељске Школе у Карловцу Бр. 51/28. како да поступа са кандидатима при испиту зрелости, који 'су два пута пали из једне групе предмета, решено је: да се наредба Кр. хрв.-слав. земаљске владе, Повјереништва за просвјету и вјере Бр. 48.146 од 26. новембра 1920. год. измени утолико што кандидат, који падне из једне групе предмета у редовном року, па из исте групе предмета падне и на поправном испиту, не може полагати поново поправни испит зрелости из ове групе, већ мора полагати цео испит зрелости у идућем редовном року.

7.-П-1928. год. Поступање са кандидатима при испиту зрелости у учит. школама, који су два пута пали из једне групе предмета.

По наредби Начелника Одељења за Средњу Наставу, Инспектор, Д-р Б. Крстић, С„р:

/& ШЈШ

1 - С 1