Prosvetni glasnik

370

Просветни гласник

по закону припадајуће принадлежности до смрти умрлог службеника односно контрактуалног чиновника, а не из општих кредита, који се предвиђају у буџетском разделу „пензнје и инвалидске потпоре" (в. парт. 54 буџета за 1932/33 год.), и који служе само ,за исплату двомесечних принадлежности на име помоћи, а по којима је наредбодавац Министар финансија односно од њега овлашћен оргаи. Према томе, за исплату једномесечних цело^ купних принадлежности одиосно полумесечне награде по смрти активног или пензионисаног државног службеника односно контрактуалног чиновника није потребно никакво специјално решење о праву и величини нити сагласна одлука Главне контроле, већ се исплата има извршити по истом основу и поступку, по коме су умрлом службенику односно контрактуалном чиновнику исплаћиване редовне принадлежности до његове смртн. Што се тиче питања о праву на принадлежности на име сахране, § 95 Закона о чиновницима није у том погледу ништа ближе одредио, па се према томе као и према сврси којој су ове принадлежности намењене има узети, да је носилац права онај ко је сахрану извршио. С обзиром на то као документ на основу кога се исплата принадлежности на име сахране има извршити служиће умрлица, ако је сахрану извршила породица умрлог службеника, а ако је сахрану извршило које друго лице, онда поред умрлице још и уверење општинске власти о томе да је дотично лице сахрану доиста извршило. Са овим објашњењем сагласила се Главна контрола одлуком опште седнице од 24 марта 1933, о чему је актом бр. 30811 од 24 марта 1933 известила како ово Министарство тако и све месне контроле. Предње се доставлза ради знања и тачног поступка по истом. По овлашћењу Министра просвете, начелник Општег одељења Д. Илић с. р.

П.бр. 100 05 6-ЈУ4933 год. Раепис П.бр. 27147 од 6 јуна 1932 год. о набаз' љању публикација „Народног дела" — ставља се ван снаге.

61 Господин Министар просвете, под Пбр. 10005 од 27 марта ове године, одлучио је: да се стави ван снаге распис П.бр. 27147 од 6 јуна 1932 године, којим је било препоручено да све школе и све просветне установе првенствено и пре свих издања набављају публикације „Народног дела". По овлашћењу Министра просвете, начелник Општег одељења Д. Илић с. р.