Prosvetni glasnik

1232

Просветни гласник

се упис врши, навршавају или су већ навршили 14 година старости. У остале разреде уписују се редовни ученици грађанских школа на основу § 41 Закона о грађанским школама у вези § 53 Закона о средњим школама. По наређењу Министра просвете, начелник Одељења за средњу наставу М. Јаношевић с. р.

145

С.н.бр. 37275

8-Х-1937

На питање неких банских управа, а пошто се у неким грађанским школама различито тумачи § 41 Закона о грађанским школама у вези § 49 Закона о средњим школама, према коме ученици средњих школа због лошег владања у току две узастопне школ-

год. Тумачење § 41 Закона о грађанским школама у вези § 49 Закона о средњим школама. ске године губе право на школовање у том месту за једну школску годину, Министарство просвете даје ово тумачење: Ученици средњих школа, који због лошег владања у току две узастопне школске године изгубе право на школовање у седишту школе за једну школску годину (§ 49 Закона о средњим школама), не могу се у тој школској години уписати ни у грађанску школу у том месту. По наређењу Министра просвете, начелник Одељења за средњу наставу М. Јаношевић с. р.

С.н.бр. 35642 19-Х-1937 год. Отварање привремених курсева за усавршавање учитељских приправника у пољопривреди, домаћинству и шумарству са нарочитим обзиром за пошумљавање голети — у Учитељској школи у Ужицу и Неготину.

146 На основу § 25 Закона о учитељским школама господин Министар просвете донео је одлуку под С.н.бр. 35642 од 29 септембра 1937 године: да се у Учитељској школи у Ужицу и Неготину отворе привремени курсеЕи за усавршавање учИтељских приправника у пољопривреди, домаћинству и шумарству са нарочитим обзиром за пошумљавање голети. У овим курсевима радиће се по наставном плану и програму који ће се за њих

прописати. Настава у овим курсевима обавезна је за све ученике и ученице који су у I разред Учитељске школе у Неготину и Ужицу примљени школске 1936/37 и 1937/38 године, а до даље наредбе и за све оне који се идућих школских година буду уписали у I разред ове две учитељске школе.