Prosvetni glasnik

Општи део

1233

На сведочанству о дипломеком учитељском испиту ових ученика и ученица ставиће се у напомени да су за све време школовања у учитељској школи обавезно посећивали курсеве за усавршавање учитељских приправника у пољопривреди, домаћинству и шумарству са нарочитим обзиром за пошумљавање голети и да су их са успехом завршили. По наређењу Министра просвете, в. д. начелника Одељења за наставу М. Гогић с. р.

147 С.н.бр. 26389 На основу § 19 Закона о средњим шко22 -Х -1937 год лама и мишљења Главног просветног савета Необавезно учен.е че- С - б Р- 87п/37 >. господин Министар просвете, шког језика у вишим ра- одлуком својом С.н.бр. 26389 од 20 октобра зредима средњих и сред- 1937 године, одобрио је: да се у духу конњих стручних школа. венције о југословенско-чехословачкој културној сарадњи уведе необавезно учење чешког језика у вишим разредима средњих и средњих стручних школа. Организовање течајева за учење чешког језика у школама где постоје услови за то извршиће југословенско-чехословачке лиге у споразуму са директорима школа у којима се течајеви држе. На исти начин могу се образовати и течајеви чешког језика за учитеље у чехословачким одељењима основних школа у Југославији. По наређењу Министра просвете, в. д. начелника Одељења за наставу М. Гогић с. р.

С.н.бр. 36819 22-Х-1937 год. Гринеру Едуарду мења се казна — у казну изгнања из свих средњих и средњих стручних школа с правом на полагање прив. испита. школа, изгнањем из Краљевини с правом школама.

148 ^осподин Министар просвете донео је одлуку под С.н.бр. 36819 од 13 октобра 1937 год.: да се одлука С.н.бр. 37707 од 5 новембра 1934 године измени утолико што се Гринер Едуард, бивши ученик II разреда Учитељске школе у Осијеку, кажњава, на основу чл. 40 тач. 9 Правила о владању ученика средњих и средњих стручних свих средњих и средњих стручних школа у на полагање приватних испита у средњим По наређењу Министра просвете, в. д. начелника Одељења за наставу М. Гогић с. р.