Ratnik

132 НАУЧНИ И поучни део

При оваковом стању ствари, војни телеграф често је долазио до неприлика, јер није имао од куда да подмири тренутне потребе, нарочито у оним случајевима, кад је потреба изискивала, да се штације иза бојне линије, а између већ постојећих државних станица телеграфских, постројавају. и | Осим овога, у главном стану постројаване су тако назване централне штације, као: на Делиграду и напослетку у Параћину. |

Државне телеграфисте на извесним штацијама у малом броју находећи се, нису могле благовремено или никако да савладају посао, и с тога одређиване су њима у помоћ војне телеграфисте.

Овакови појави у велико су абсорбирали радну снагу пољског телеграфа. Мучан беше то положај управљати са, пољским телеграима под оним тешким околностима , У којима се налазаше тада наша војска.

Материјал за повлачење пољских линија са погледом на простор ратног позоришта, и према развијању наше бојне снаге беше довољан. да постројавање сталних линија пак узиман је материјал из ћупријског и чачанског депо-магацина.

Батерије „Марија Деви“ изложене су свакојаким незтодама. Развијање електромоторске снаге, после пунења на неколико дана, наплазило је на одпор у самој батерији, а осим тога развијање шкодљивих за здравље гасова придонело је, те су многе телеграфисте поразболевале се.

У место ових батерија треба узети батерије данијелове или лекланре, што је практичније и јефтиније.

Војни апарати купљени у Бечу од механичара „1еополдера и Вајриха“, са незнатним изузетком добро су послужили. Оправку покварених пољских апарата извршивао је механичар при министарству унутрашњи дела.