Ratnik

ИЗВЕШЋА ИП РЕФЕРАТИ 4!

Комитет и сам налази да би најбољи кров за магацине био олово, али кад се узме, даје оно много скупље од осталих материјала, који могу послужити за кров, то сматра да ће бели гвоздени блех најбоље одговорити траженим условима, само да се добро с обе стране превуче масном бојом и да се прикује калаисаним ексерима.

Пошто је конштрукција новијих магацина врло угодна, то комитет налази, да магацини по плану, који је послало инжинирско оделење, због своје величине могу и даље остати као

резервни и деповски, но само да се с' обе краће стране направи по један улаз са предсобљем, размера онаквих, као што се на скици у прилогу под У. види. Басамаци у магацине имали би се такође по скици направити т. ј. басамаци да буду широки за 1:20 метара а остала 2 метра да се попуне земљом и да се патоше, што ће послужити као перон и биће врло угодно за стоваривање и утоваривање муниције, како са кола на кола, тако и на леђа.

Међутим басамаци би служили за улаз и излаз иза уношење и изношење лакших предмета. |

Што се тиче материјала за басамаке, комитет је иза дрвене и за камене, према местним околностима и цени.

Кад се деси хрђаво време, да неби муниција при истозваривању и утоваривању изложена била влаги, комитет је мнења, да се над улазима у магадине пусти на 3 метра ров, вао што се из приложене скице види. Овим начином муниција би остајала непрестано у сувоти.

да окружне (ручне) матацине, који биу себи могли сместити муницију од 6 батаљона и једне народне батерије, комитет мисли, да ће најбоље одговорити Форма и величина магацина по скици ~, где је унутрашња шупљина 6 и 9 метара. Ови би магацини имали само једно предсобље са пероном, били би врло удесни и јефтини. И код ових би се наодио кров над пероном и чувао истовлривање муниције од непогоде времена.

2. Односно положаја матацина комитет се слаже са учињеним предлозима, т. ј. да магацин буде на оцедном месту и мало узвишен, како би више изложен био промаји, разуме се, да буде лако приступав и отворен, а никако заклоњен шумом. Што се пак тиче његовог положаја на земљишту, то на сваки начик, да се једна краћа страна окрене према оном правцу одкуда најчешће долази киша у том пределу, и то с