Ratnik

- А. ЗВАНИЧНИ дЕО

1. ШИЉАЊЕ ОФИЦИРА У СТРАНЕ ЗЕМЉЕ ЗА СТРУЧНО ИЗоБРАЖА ВА ЊЕ.

Министарство војно ФЉ 1868.

Начелнику главног генералштаба, председнику артилер. и инжинирског комитета.

Да целокупни ортавизам војске напредује и стално се _ развија, потребно је, да се сви његови делови подједнако гаје и да један другог узајамно помажу.

Ово може тек онда бити, кад се све војне тране благовремено са потребама подмирују, и кад се све- руководе | - једном правцу и ка постижењу једне исте цељи.

Да би се ова сугласност у радњи свију војних грана постигла, и да би се за времена још показане неке празнине у војсци попуниле, имам част умолити вас, да изволите наредити, да генералштаб, колегијално са артилеријеким и инжинирским оделењем, проучи: да ли би и колики број официра требало сада послати у иностранство, да поједине војне гране изуче и И како би после нужну примену код нас остварити могли 2

Ова спрема била би у главном у следећим правцима :

1. Тефничка, за артилерију и инжинерију (тополивницу, пушкарницу, барутане, понтонирство... =)

9, Научна, за професоре појединих предмета (математику, арти. 4 Фортификацију, администрацију н војне науке) и

8. Фронтова, за усавршење војних знања практичких у појединим родовима оружја и војног механизма у опште (учевни батаљони, стрелишта, маневри....).

Шрема садањем развићу и уређењу наше војне снате, и према садањем ступњу савршенства побројаних војних грана у појединим европским државама, генера. штаб са комитетима имао би да одговори на ова питања: