Ratnik

Но сл

извешкта пи РЕФЕРАТИ-

1. Колики орој официра и за коју грану понаособ ваља. послати у иностранство и зашто –

2. У коју би европску државу и за изучавање које гране ваљало послати официре и зашто 2

д. У који завод поименце и у којој цељи ваљало би одређене официре послати и на које време >

Ја налазим, да она војска, која жели да се стално у одређеном правцу развија и усавршава, да таква војска треба да има у свима војним генерацијама следијално спремне људе, који ће поједине гране руководити и дотеривати, по општем усвојеном плану, и које ће генерације једна другу наслеђивати тако, да сво војно изображење буде у једном правцу и у једном духу. Тек тако уређено изображавање и развијање наше војне снаге може дати корисне и поуздане резултате.

Шример нам је у томе Пруска, која се од Шарнхорста па до Рона — 70 година — скоро све уједном правцу дотеривала, па за то је и достигла у садање време врхунац војеног савршенства. -

У тој цељи ја износим ово питање пред вас, те да се оно. и у нашој војсци радикално и начељно реши, како би се после у започетом правцу рад безпрекидно настављати и усавршаваљи могао, те да ни једанпут не наступе у нашој војсци тренути, кад извесна грана не би имала спремног човека, да је развија и руководи, и да због тога малакше или удари неправилним путом.

Молим вас да ми резултат по овом предмету у своје времеизволите доставити.

15. Фебруара 1879. год. Београд. Министар војнц, потпуковник,

Јов. Мишковић с. р.