Ratnik

ЈЕ РАСПТИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА.

Министарство војно. ФС 541.

106.

Свима окружним командама.

Десио се један случај, да је војна власт, која врши војну полицију, послала једног војника, да му овај дотера грађанина ради неког одговарања, пред овом влашћу.

Али војна полиција врши своју власт на терену војном и то: у касарнама, њиховим оградама, градовима, ограђеном војном земљишту и у опште у војно-државним зградама.

По томе, кад би грађанин на оваквим местима, био ухваћен у каквој казнимој радњи, војна полиција надлежна, је, да. га ухвати и дотера, да на лицу места извиди, што је нужно за констатовање дела, да дотле такво лице притвори, а одма по том, да га преда местној полицијској власти, коју ће и иначе позвати, да и сама по својој надлежности узме дело у извиђај, као што обратно грађанска полиција то чини по 55. 25. и 80. вој. суд. зак. у приликама тамо наведеним.

А ако је пак дело учињено на војном терену, а чиниоц таквог дела, није тамо ухваћен, онда војна полиција извиђава оно, чиме се констатује, да дело постоји и који је чиниоц, па све то предаје грађанској полицијској власти, ако ова и сама није била позвата, или се пријавила ради истог посла.

Овако се поступа на том основу, и то кад је потреба, да грађанска полиција има да изврши какав извиђај на војном терену или ово на терену грађанске управне власти, то се извршује у споразуму према 88. 27. и 28. вој. суд. зак. по којим се одредбама види, да закон стаје на пут мешању једне власти у послове друге, изван граница законом и заједничком службом одређених. —

РАТНИК КЊ. П. Св, УП. 6