Ratnik

84 | ЗВАНИЧНИ ДЕО

лико платили кирије на оне куће и зграде, на које према смислу овога решења не би требало исту платити; и ако јесу, да објасне коме је, колико и за које време, као и по коме одобрењу министарства војног плаћено и када»

81. Маја 1879. год. Београд.

Министар војни, потпуковник,

Јов. Мишковић с. р.

Министарство војно

ФСОм. 581. 109.

Свима командама и војним надлештвича.

Над народњим војницима често се изричу дисциплинске казне због недоласка на скупове и веџбања које се шаљу полицијским властима на извршење, а доцније докаже се, да је такав војник: или био болестан, или да је јошт болестан; или да је на другу дужност био одређен; или да се десио ма који случај из члана 164. уредбе о војничкој дисциплини, због које није на одређену дужност дошао.

По члану 164. исте уредбе, оваки војници дужни су пре п за време трајања скупа или ако су били на страни по доласку, да сами поднесу извињујуће доказе, јер после тога неће ови докази важити, све кад би и истинити били.

Овим се иде на то, да војници сами буду брижљиви и тачни у времену војниг дужности и прописа ч благовремено да се извине, што нису могли на дужност доћи, али се тим не иде на то, да за старешину изричућег казну, буде довољно само та околност, што војник није дошао, па да казну изрече м да је изврши.

Колико се смотрености и знања у вршену казнимости тражи, дају поуку чланови: 56, 57, 58, 59 и 60, ове уредбе, а у другим службеним прописима налази се такође подобних поука и обавештења.