Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 82

Даље члан 60. налаже: да се о кривици добијају тачна дата, да се и у самој сумњи докучи истине, писменим или усменим ислеђењем. |

А члан 165. налаже: да се у изостанцима дотични командант, од дошавших војника, комисија и надлежних старешина, недошавшег војника, увери о узроцима његова изостанка.

Са овим хоће се, у опште, да дисциплинска осуда буде основана, на истини и правом уверењу, прибављено посредно или непосредно.

Но ипак дешава се, да се овакве казне изричу без ових обзира; да се пошљу на извршење: да тамо леже дуже времена, док или незастаре, или им у одлагању неослаби свака важност у погледу на цељ, којој оваке изправљајуће казне теже.

Међутим догађа се, да се и код стајаћих војника дисцицлинске кривице одуговлаче, и да се чине писмене истраге гди треба и гди нетреба, са чиме се такође промаша цељ дисциплинског кажнења, којом се хоће да постигне двоје: да војник брзо увиди погрешку, да се поправи и у исто време да види старешину будног и опрезног у вршењу службе, те да грешење непонавља на рачун неувиђавности и млитавости, коју војник веома лако и брзо опажа.

Да би се све ово оделонило и исправило, при употреби дисциплинског кажнења, при стајаћој или народњој војсци, министар војни у духу дисциплинских прописа и општих војних основа за рад и дисциплину издаје следеће упутство:

1. Сваки војник био млађи или старији, за, погрешку, за неисправности уопште за повреду дисциплине, одговара, предпостављенима и старијим, начином војничким и онако као кад војник излази пили се позива на рапорт, по каквим службеним пословина.

2. Сваки, ко је позван да тако одговара, дужан је, да се држи истине и да у говору свом буде кратак, а тако исто н старешина позван је, да разумно са највећом озбиљношћу без псовке или насртања, ладнокрвно чини питања и прима одговоре, држећи млађег у границама пристојности и војничког понашања и водећи рачуна од његовог искреног казивања , владања и карактера.

8. Ови дисциплински прописи иду на то, да се војничка служба врши брижљиво и тачно, па зато ниједан против-дисциплински или невојнички појав несме остати неопажен од