Ratnik

ПРВИ ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 1877.

_ НАПИСАО АУСТР. ГЕНЕРАЛШТАБНИ КАПЕТАН

јЈАРТНЕР

(СА КАРТОМ)

Да се Турцима дакле може пребацити неопрезност и непредострожност, нема сумње; али ако су руска и турска извешћа о губитцима истинита, онда им се мора замерити, што су тако важну тачку као што је Трново, врло јевтино напустили. Да турски командант није имао упутства, неможе никако вредити као изговор, кад се ради на одбрани тако важне тачке, као раскрснице многих путова за прелаз преко Балкана. Било, да су Турци имали 4 или 5 баталиона, имали су ипак најмање 2000 бораца, а уз њих још 1 брдску батерију и 300 коњаника.

Генерал Гурко употребио је за непосредни напад 9 7, ескадрона и 4 топа; — једна сотнија 26. Донског козачког пука и 2 топа остављени су већ с почетка позади, у прихватном положају — дакле око 1200 до 1300 коњаника; који истина, може бити су исто тако добро нишанили као и Турци.

Ако се и мора признати да су топови руске коњичке батерије били надмоћнији од турски брдски топова, и да су Руси посели доминирајуће висове, може се појмити само напуштање вароши; али што је тако лако напуштен положај на десној обали Јантре, тешко да ће се моћи оправдати. Особито пак пада у очи — ако су изказивања турски заробљеника истинита — што она три батаљона,