Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 2959

који чак до Лесковице дођоше, Турке непобудише да · непријатеља поново нападну, јер су тад били далеко јачи.

Ствар је пак сасвим друга, ако је с обратног гледишта посматрамо. Може бити је ишло Керим пашину тајном плану у рачун, да се Руси прекомерно растегну, да у Балкан баце већу снагу и тиме се ослабе на Дунаву; што би доипста била чињеница, којом би се Турци добро користити могли. Но за тај случај морао је Хамди бег имати упуство, да при наступању јаче снаге напусти

Трново. — Тад би се дало и разјаснити зашто и Сафет пашине трупе код Кесарове — само 30 км. од Трнове далеко — остадоше на миру.

Џочем пак нису на јавност изашле турске вести о разним епизодама рата онако потанко, како би им се могло веровати, нити се је икада извршио Њеримов план, то можемо само нагађати; и једино што стоји, то је утисак, којег проузрокова заузеће Трнова код целог света као и вод сами Руса, то јест: успех руског оружја.

Доцније се је говорило за извесно, да је Хамди бег поради напуштања Трнова, а бригадир Сафет пата зато, што првога није подпомагао, морали одговарати пред ратним судом у Цариграду. Али тешко да се из тога штогод закључити даде, јер могаше и то бити, да назори ратног савета у Цариграду нису се слагали са Керим пашиним.

Лако је замислити с каквим одушевљењем је народу Трнову дочекао Русе. За свештеницима грнуо је народ у дркву, ђе се је један део Богу молио за цара н ослобођење, дочим је други покушавао добивену слободу практичним путем, и — као што се је, кажу, и по другим местима дотађало — нападао досадање господаре и пљачкањем одпочео своје ново господарство.

Ови као и доцнији у долини реке Тунџе и по друтим местима почињени изгреди, колајући по европск. но-

23