Ratnik

350 научни и поучни ДЕО

винама, и у тамним бојама представљени, произведоше свеотште гнушење, као и допнија Турска ове почињена на Бугарима.

Но ако се обавремо на све околности у којима се је то дотађало, можемо их сажаљевати, али нас изненадити немогу.

При ниском степену цивилизације у тим земљама и при обостралој мржњи измеђ Бугара и Турака, која не лежи само у разлики вере, неможемо се чудити што је раздражење дотерало до изгреда, и то тим мање, што међу бугарским Фамплијама беше их може бити врло мало, које нису жељно очекивали час, да могу платити крвни дуг своме душманвину. Можемо дакле појмити, да се је то вршило по тамошњем обичају, ако и јест грабежљивост и дивљачина припомогла да се сви елементи Пра вдају.

_ Поваузећу Трнова прикупи генерал Гурко свој кор.

9. Јула стајаше драгонска бригада код Мрдана на разкрсници за Кожаревицу и Златарицу.

3. козачки пук са два топа. 10. донске батерије, код Пужева, југоисточно од Балкана.

Донска козачка бригада јужно од Трнова на раскрсници за Габрово и Елену. Једна чета те бригаде пстурена напред на обалу Јантре.

(остатак кора у Трнову. Комора под заштитом трију бугарски бригада са два топа позади Трнова код Решене.

Тим беше свршен први део задатка којега је предводни кор имао да изврши. Истина, Севљево небеше још у руским рукама, но и то ће скоро да буде.

Генерал Гурко спремао се је сад за даљу операцију, а ова морала је бити удешена према вестима 0 непри јатељу и стању у којем се налажаху путови. Осим тога било је нужно за прелав преко Балкана премначити начин носења прибора а нарочито комору, и предузети мере за израну војске. Вести које стигоше у штаб, гла-