Ratnik

328 НАУЧНИ И поучНи ДЕО

Тврдици, но овђе га заустави непријатељ ватром, који беше заузео нов положај даље позади. Први ескадрон јашио је за четвртим. Мајор Теплов нареди, да његов ескадрон и један део четвртог сјаше, заказа им да непуцају док он ненареди и поведе их бајонетом на. непријатеља. У исто време пуцала је 10. донска батерија с десне стране села на Турке. Турци опалише на дратоне два плотуна, недочекаше сукоба но побегоше у нереду, јурени од дратона и Козака. Ови их гонише 10 врста далеко, док ненастаде мрак, отеше им један барјак, један део пртљата и артилеријске муниције.

Драгонски пук поврати се у логор код Хајнкиоја у један сат, а уралски козаци у 2 сата попоноћи.

Дивизија одправљена према Јени-Сари под капетаном Мартиновом, крилним ађутантом војног министра, изађе у равницу Јени-Саре, наиђе код Кавликиоја на турски трансморт од 50 кола муниције, узе га и уништи, па дође до пред Јени-зару. Одавде посла капетан Мартинов једну сотнију у два оделења десно и лево мимо вароши, да поквари жељезницу и телеграф. Пође им за руком прекинути телеграф измеђ Ески и Јени-заре но жељезницу немогаше, јер доспеше у пушчану ватру, која их спречи и примора да се повуку назад к резерви. Затим покуша цела дивизија да непријатеља с југа обиће, но при том их нападоше два ескадрона циркасијеваца; ови биле одбијени, Козаци их тераху, но наиђоше опет на пешаке и једну батерију, која их тек на 800 корака пзненадном ватром обасу, услед чега Козаци узмакоше и код Кавликиоја се изкупише. Цео губитак беше три коња. Непријатељска снага оцењена је на 3 батаљона, 2 ескадрона пиркасијеваца и једну батерију.

Напослетку послато је још једно оделење под капетаном Сисојевом да рекогносцира у правцу Казанлика; ово наиђе код Јајкенлије на непријатеља који га дочека