Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 359

пушчаном ватром, Подкрепљено 91. донским козачким пуком, примора Турке да се назад повуку у у Казанлик; а затим се повратише Козаци у логор код Есекпије.

_ Резултат овог рекогносцирања беше: да код Тврлице стоје 8 турска батаљона, са од прилике 400 коњаника; код Јенизаре 8—' батаљона, 2 ескадрона и једна балерија. Слабија оделења повукла су се од Јајкенлије у Казанлик.

Уводе казиваху, да турски становници беже жељезницом и пешке у Једрене.

ТУ вече тог дана, 3. Јула, беше предео око Хајнкиоја на 20 врста — око 9 сати — далеко, чист од непријатеља. Генерал-лајтнант Гурко прешо је дакле Балкан и учврстио се у долини Тунџе.

Обавримо се сад мало назад на овај први рад целог предузећа. .

Ми смо већ напред напоменули да Гурков кор несматрамо као предводни кор целе велике војске, ма да је носио име „предводни кор“, те нам се чини, да му је то име дато нарочито зато, да се непријатељ завара. Ма да је и УЈШ. кор за Гурковим у Трново отишао, не може се ни из тога закључити, да је, при употреби остале руске снате, у намери било, целу војску кренути одма за авангардом преко Балкана. Ма колико да су у руском логору мало уважавали одпорну снагу, а још мање нападни елеменат турске војске, морали су на сваки начин знати, да морају оставити довољну снагу, за осигурање везе и простора измеђ Дунава и Балкана, да ће за ту пцељ тим већа снага потребна бити, што се веза, више продужава; па и ако се при том рачуну узме што могуће мањи број, морали су у руском главном стану ипак до тог резултата доћи, да снага која им досад на расположењу стоји, није довољна за озбиљан прелаз преко Балкана, пре но што непријатељска војска поражена буде.