Ratnik

518 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

но шта више, што је наступање 8-ћег Француског корпуса сасвим осујетила.

О Базен се при пробоју савршено одрекао иницијативе.

_ Он је З-ћи корпус, који бејаше јако притесњен, оставио без икакве подпоре и ако му на расположењу стајаху близу 1. дивизија и корпусна резерва 4-тор корпуса.

Овај пут он није употребио своју снагу као што треба, јер од 14 дивизија дејствоваху само 6—7. Од резервне артилерије употребио је врло незнатан број батерија а са коњичким корпусом није баш никакову употребу учинио. Истина Базен у свом званичном рапорту говори о томе, како је, у оном моменту, кад је 3-ћи корпус почео оступати, послао коњицу да напада у отвореном земљишту пред Сервињом (бегујопу) као и да је гарда била спремљена, да овај напад ползујеи да у офанзиву пређе у коју би собом повукла и најближе трупе 3-ћег, А-тог и 6-тог корпуса, при чему би без сваке сумње Св. Барб (51. Ватђе) био узет; али међутим по све је невероватно, да је се такови напад могао и замислити, јер зацело он неби могао имати никакових добрих последица, пошто њему на супрот стајаху 120 пруских топова, који су, као што видесмо били, смештени код Сервиња (бетулспу) и Ретонфеја (КебопГау) и густо поседнути стрељачки ровови, као и ивице села а најзад и сасвим неповољно узвишење терена.

"Најзад мора се Базену у погрешку уписати и то, што нимало није ни помишљао да борбу обнови и што је са својом војском почео да одступа иза Фортица баш у оном тренутку, кад су Шруси на његов главни напад очекивали.

Ово довољно доказују заповести принца Фридриха, које је он још после подне издао био.

Око 9 сах. ујутру добио је 3-ћи кор заповест да 1. дивизију пошаље у Мезијер-ле-Мец (Мегете5-Је-Меј2) а