Ratnik

ОПСАДА МЕЦА 519

10-ти да са свима сувишним трупама похити мосту мозелском. Око 99, сах. бејаше наређено да се (-ми корпус приближи бојном пољу. Ђенерал Кужер имао је са бритадом Бланкензеовом да похити у Св. Барб (56. Вагђе) чим би ју заменула 1-ва бригада 10-тог кора. У случају ако би непријатељу пробој за руком испао, принц Фридрих био се решио, да му се код Тионвиља стави на супрот са 2-тим и 9-ћим корпусом, где би му се имали придружити и све остале части, које се на десној обали у борби налажаху.

У пруском главном стану држали су: да ће непријалељ после ручка много енергичније поновити свој напад. И због тога бејаше око 1 сах. после подне наређено:

Да Т-ми корпус оде одма у Мерси ле Мец (Мегу је Мега), чим га 8-ми корпус замени, кога би међутим у опсадној линији имала да заступи !-ва дивизија 3-ћег корпуса. Од д-ћег кора имала, би 1. дивизија да отиде. у Манвиљер (Малу егез).

Да су сва ова наређења била извршена, онда би Пруси око 6 сах. увече на бојном пољу имали |-ви, (-ми, д-ти и 10-ти кор, 8 резервне и 3 коњичке дивизије, даље укупно 88.898 бораца 8962 коња и 418 топова.

Овом броју могла се придружити највише још предња бритада корпуса великог херцога Мекленбуршког, чија је предводница око 1 сах. по подне приспела у Понт а Шоси (Розе а СОћамззу). .

Потоме дакле целокупна снага пруска око 6 сах. у вече износила би највише 102.000 људи.

Дакле после 26 сах. од када је одпочет Француски напад, који је међутим, као што смо видели, био сасвим одуговлачен, могли су Пруси своме противнику на супрот да ставе тек у пола толико велику снагу.

(во треба увек имати на уму, кад се хоће да оцени, колико је тежак задатак опсадне војске.

РАТНИ ЕЊ. ШП. СВ. 1Х, 34