Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 413

ском појасу северне границе нашег полострова. Левом обалом иде усечени пут, прави теснац, који везује Банат и Влашку; а десном је ишао за времена римска, те је везивао обе Дакије и комуницирао између градића, што чуваше и бранише и Дунав и оба пута, и заштићаваше једну Дакију од друге.

Од ушћа Поречке реке, па до утока Черне, Дунав тече на североисток, и испод Черне запљускава наталожено острово, на коме је Аустрија за време турских ратова назидала била тврђаву, која је и сада дошла у њене руке, као „одвећ важан јој бастијон против Србије“.

Пошто смо у неколико разгледали граничну пругу, да видимо сада граничне покрајине, које спадају у стратигијски појас нашег северног Фронта.

6. Босна.

Босна је северозападни бастијон полострову.

Узимајући је по географијски, она је скоро правоугли троугао, коме хипотенузу чини море, а катете су јој Сава с ЊКупом и Дрина с Таром.

Као што смо једном наговестили, и као што ћемо кашње видети из ближе, по орографијском свом створу, овај је троугао подељен на три равлична земљишта. Два, планинска гребена, један од Ловћена правцем између Требиња и Дубровника, други од Дурмитора те на кључ Неретвански, оба дакле с обалом морском и један према другом упоредна, ограђују међу собом у истом правцу а пространу, узвишену карлицу, с које извори и потоци, немогући да пробију ни један ни други планински поруб, пониру и увиру на ново у земљу, правећи од своје краће

и дуже долине, мање и веће ублове, котлове и увале. То је Херцеговина.