Ratnik

АТА НАУЧНИ и Поучни део

Падина, и висока и стрма, оног поморског гребена. планинског, чини приморје (Далмацију).

Од оног другог требена, који одваја воде за Саву, простире се висока, многим гребенима и брдима испресецана и посута земља, која се, у велико узимајући, истина нагиба к Сави, ал тек на половини своје ширине почне к њој видно падати. Та висока планинска земља, коју проривају многе, ждреловите а по готову све упоредне реке, — то је Босна, у обичном смислу. |

Овај гребен планински, који одваја босанску висију од оне поле, што се видније к Сави нагиба, а кроз који реке пробијају ждреловито, те почну себи јасније долине правити, — он почиње у Осалу на Дрини, па упоред с осталим планинама тегли правцем ка Бишћу. Северна, подовина Босне, од тога гребена пак Сави, припада поглавито савскоме војишту, и улази непосредно у стратитијске комбинације по овоме крају.

У ногледу војном, а за стратигијске одношаје између Босне и Међудравља, Босна има у главноме три отвора према тој страни, који могу, према овакој и онакој ситуацији, показати известне Функције на там и на овам. Ти су отвори: Уна, Врбас и Босна.

У ратовима између Турске и Аустрије прво војиште на овојзи страни било је на Купи и на Уни. . Аустри· јанци стојаше на првој, Турци на другој.

Уна се може прегазити на сваком месту. По томе Бихаћ, Нови и Дубица, као неке тврђе на тој прузи, не би могле зауставити никакву војску. Војска би могла поћи уза Сану, и доћи до Приједора скоро без по муке ; одавде пак прејездити или на Бањалуку, или на Јајце, а одатле после за неколико маршева стићи у Травник и даље у долину Босне реке, срце свеколике Босне. Но супрот оваке инвазије и одбрана би могла бити врло користна,