Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 415

ако би се Уна напустила, и браничка војска концентрисала на Врбасу код Бањелуке. Бањалука има добар централни положај. Војска размештена иза Врбаса, левим крилом наслоњена на Бањулуку, десним на неприступне планине, центрумом заузела би висине, које доминирају варош и целу долину. Непријатељ би морао или да се код Бањелуке бије, или да дефилује преко стрмих и високих коса, па да издуши на Врбас код Језера, или на Јајце. Ако војску од Бањелуке потисне, ова има. слободно одступање у Босну или на Маглај, или на Травник, а свуда на путу врло удесних позиција, да се заустави, и непријатеља задржи. Хтедне ли пак да бањалучки поло-_ жај обиђе, и упути се право на југ џа било на Кључ или Јајце, она оставља за леђма и на боку браниоца, који је може у свако доба да нападне са стране и да јој повратницу заузме.

Као на целом појасу северног Фронта, тако.и овде, Турцима је вазда било удесније наплазити на Аустрију, него овој, да нападне на Турску.

У ратовима, и појединим походима, још од 14-ог века па све до у 18-ти, Бањалука је, дакле доњи Врбас, био Турцима један центар за напад, на Хрватску и Крањску.

Године 1896, после чувене битке Никопољске, из које је угарски краљ Сигмунд једва жив утекао, победна, војска Бајазитова разлије се по свима оближњима крајевима. Једно оделење јурне чак кров Босну, и од Бањелуке удари на Стајарску, допре до Птуја (Рефап) попали га, оплени, и поврати се са силество робља натраг. Другим крајем истина буду потиснути од Пожеге, ал Турци и опет оплене цело Мећудравље. У повратку свом,а путем к Србији, дотакну се доње Дрине и Зворника.

Године 1415, после мира, који је влашки војвода Мирче с Турцима учинио, крене се једна турска војска