Ratnik

4716 - НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

на Босну, јер њен краљ држаше страну Бајазитову сину Муси, као и Угри. Војска допре опет до Саве и Уне, и прешав у Стајарску опседне Радкерсбург не далеко од Граца. Херцег стајарски Ернест прибере око себе Отајарце, Крањце и Хрвате, и у жестокој битци потисне их натраг, који сав губитак накнаде пленом Босне и заузећем и оно мало тврђава, што још беше у босанским рукама.

Године 1431, пређе једна војска турска код Метлина. Купу; но код Рудолфсверта буде дочекана, и потиснута натраг преко Купе.

Исто тако и туда пројуре и године 1470, па и 1472. и 1478, у којима приликама долавише до Љубљане, Удине, Велковца и преко Драве до Цјеловца. —

Но сви ови налети били су тек плена ради. Правог освајања још не беше, јер су још између Турске и Аустрије стојале и ако слабе лржаве Србија и Босна.

__Кад су пак ове две државе при крају 15-ог века са свим пале под власт турску, и ишчезле, онда су, пошто Сава и Дунав постану границом турском, и операције узеле други правац. Тада су турској освојној сили стратигијска врата за Аустрију и Угарску, постали Београд и Морава.

Двеста је година трајала још борба између ове две царевине, и граница турска за то време била се са Београда померила на Будим.

У другој половини 17-ог века пошла, је сила турска назад, и за 50 година нове борбе граница турска сиђе опет на Саву и Дунав.

У то се доба и улога оба противника измени. Аустрија сада постане нападач.

Па и аустријске главне операције, које су биле управљене против силе турске, ишле су такођер истим путем : на Београд и Моравом. Ал за обезбеђење крила и позад-