Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА. АЛ

ности, и да би се заузело земљиште, које се на главни стратитијски правац ослања, морало се оперирати и против Босне.

Најкраћи пут, а да се у срце Босне дође, дакле, који с најмање труда највише користи обећава, — то је долина, реке Босне.

Немири у Цариграду 1688. осмеле Аустрију, да се лати крупније офансиве.

Да се на Београд пође, као на Фокус турске силе за Аустрију најопаснији, захтевала је и политика и стратигија. И као ратни план углави се: Кнез баварски са 40.000 да пође на Београд; ђенерал Ветерани са 4000 да иде на Ердељ; Лудвиг баденски са 6000 да пређе у Босну, те да, за потпомагање београдске операције, Савом иде к Београду; међу тим да се Стојни Београд, Вараждин, Кањижа и Сигет блокирају. За Београд и Босну концентрација у Осеку.

Крајем Јуна још не беше искупљена сва војска. А код Београда стајаше већ Хасан-паша са 15000, код Шапца Јеген Осман-паша с 11000. Босански пак паша стојаше у Бањојлуди са 9000, и једно оделење од 4000 код Брода на Сави.

Од Осека крену се војске.

Кнез баварски, као главни команданат целе операције, и непосредни заповедник главне силе упућене Београду, најпре освоји Илок и пође даље к Земуну.

Лудвиг баденски имађаше у задатку, да Саву пређе негде око Брода, и да низа Саву, а десним јој брегом кооперира к Београду. И ма да је један одред његов Брод, заузео, то он и опет, пође од Осека преко Пожеге у Хрватску, те преко Хасме и Лоње дође на Уну код Костајнице, да ту на десну обалу пређе. Ово је учинио с тога, што за прелаз код Брода не имађаше доста снаге, а по-