Ratnik

484 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Овај поробни поход, и ако се не може да оправда никојом стратигијском дељу, при свем том, што га је п5веб један од највећих војвода, то опет он не побија стратигијски значај прузи, која води у срце земље,

Истина, докле цело наше полострово чини једну државу, при чему је Босна тек саставни део те велике државе, дотле је ова пруга Брод-Сарајево само секундарна, у стратигијском односу према целокупној држави: али у односу саме Босне према своме северу, она је капитална. Јер ова пруга не само што је најкраћа, и што води катитали, него иде и средом земље, те земаљску снагу шета на двоје, у случају, кад се са севера на Босну напада, или има оба бока једнако обезбеђена, ако се њом на Славонију напада.

Од 1891 године, кад су Турци први пут наишли на земље с оне стране Саве и Дунава, па до 1791, кад је са Свиштовским миром завршен тај 400-тодишњи рат између Турске и Аустрије, — кад год је каква операција, из Босне пошла са стратигијском цељу к северу, она је вазда ишла овом пругом реке Босне.

Јер, узимајући Саву као стратигијски бавис, операцијска пруга полазећи са свим згодно са средине базиса, добива, према походној цељи, врло слободан покрет и к

' Ал и опет, ми би према генију принца Евгена грешили, ако 6џ, ослањајући се на његове бпографе, поверовали, да је овај његов поход био без шкакве веће мисап, дакле према томе Дон Кихотски. По наредбама које је он лично издавао, наш назов споробни поход», не може да вређа осетљивост п правду његове иначе велике душе; али шегов нагли повратак на леву сбалу Саве беше последица врло мудрог разлога. Јер, неспремљена Босна, а поразом султановим на Сенти потресена, могла је пропустити Аустријанце преко Саве п до Сарајева. Но дошав к себи, Далтабан паша спремаше се не само на од-= пор, него и да Аустријанце погони. Да не би Евген добпвену славу метуо на коцку, он је, као и све скоро срећне војводе, умео, да од похода, ПИ имао за цељ заузеће Босне, начини тајну. Срећни људи верују, да им је боље, да остану тајна, него да својој стеченој слави, ма шта као контрабаланс наместе.