Ratnik

804 НАУЧНИ И ПОУЧНИ дЕО

„теља #13 вароши, из које од источне и јужне стране „излазаху житељи са белим заставама.“ –

„Хусари, који уђоше у Казанлик са југоисточне _стране, а непосредно послате оделења да покида жицу „на друму за Карлово и Шипву, напиђоше на Турке који „се одмарати хтедоше. Коњаници сјашише и пушчаном „ватром протераше непријатеља, који је се био по кућама, заградио.

„Патроле одправљене у правцу Калофера пи Шипке = ненаиђоше нигде на непријатеља. Турци, који побегоше „од Чарганлија и Казанлика дадоше се у брда, куда им „није нико следио.“ |

„Тако је дакле варош заузета коњицом и цељ опе-

«

рације тог дана постигнута.

Тако говори херцог Лајхтенберг, који се задовољава, постигнутим успехом, а дали је и генерал кнез Мирски тако осећао, није ником казао, но даде се замислити.

Многа пзвешћа говоре о страшној врућини тих дана, п о напорима трупа при терању непријатеља; даље нам се представља промарширана даљина пута у сатима, али нам то све неможе разјаснити, зашто о подне неприспе пешадија код Казанлика, кад се је у 5 сати рано кренула а са знатно слабијим непријатељем имала борбу, која пебеше врло овбиљна. Ваљда су се Руси при јурењу узмичући турака далеко упуштили, па су се оделења, командантима из руку измакла.

Али говори се и то, да је од пешадије у борби код Чартанлије само десна колона суделовала, која маршираше преко брда, а да главна колона још ни приспела није била. По томе казивању није пешадија код Матлиша ни преноћила, него код УФлана, па је дакле последњег дана од Хајнкиоја до Уфлана само 18 ем. прошла.

Ако се узме, да су ова казивања истинита, бар у колико се средње колоне тиче, онда се много штошта,