Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 805

објасњава, јер од Уфлана до Казанлика има, 24 км. па према томе ова колона неби била суделовала у борби, а пошла је у 4 сата из јутра па о подне, и чак у један сат после подне небеше још у Казанлику! онај батаљон и по, који је преко брда оперирао, могао је бити врло заморен ' при јурењу непријатеља измаћи се из руке, те из тих разлога нестићи у Казанлик. Но ако би збиља све тако и било, ипак се неможе оправдати пужева хитрина, којом се је пешадија првог дана кретала.

Но доста толико, од Казанлика, до села Шипке има 10:5 км. одавде до први утврђења 2:5 км. Свега дакле. 18 км. Кад би било пошло за руком око подне довести пешадију до Казанлика, било би могуће још пре “ сати у вече с јужне стране пред Шипком појавити се. Можебити да би неколико топовски метака, подболи оделење од Габрове, да бар следећег дана напад понови; на сваки начин био би тај топовски тутањ бољи гласоноша, него десет написани и по бугарима одправљених цедуља; а можебити окрепио би и ослабљеле ударце Дерожинскове колоне или би бар лао повода, да се у заузетим положајима остане, с којих повратница неби тад више била у опасности; извесно пак био би морални уплив на турску посаду тако јак, да би последице тешко изостати могле, тим мање, што знамо, да су сва турска утврђења фронтом окренута к северу, да се је турска посада осећала подпуно опкољеном од руски оделења на Брдек планини. Иметлији, и Зеленом дрвету.

А и веза као и споразумлење измеђ северни и јужни руски трупа била би тад лака преко Иметлије или Брдека, а Бугара, који околину добро познаваше, беше доста.

Све ово није урађено. Али Руси при свем томе ипај: бише сретни и тако им ненанесе то полако наступање никакове штете, а Шипка мораде им скоро и јевтино у руке пасти.