Ratnik

806 НАУЧНИ И поучни део

Пре но што приповедање догођаја даље наставимо, имамо још да се сетимо она три топа.

Признајемо, да се Турци нису снажно борили, ади да су топови (бев велике нужде просто напустили, би ће ваљда грешка у мало небрежљивијем стилизирању рапорта.'

Положај Турака код Казанлика беше за њи тешка ствар, јер је највећи део житеља Бугари, који Русе једва дочекаше, те им напад исто толико олакшаваше колико то Турцима отешчаваше. -

Шеф штаба херцога Лајхтенберга подпуковник Сукотин оценио је тај, до око подне постигнути успех најбоље тиме, што је свом команданту предложио да Шипку поседну. Та беше тек 12 сати, подне.

Херцог пристаде одма уз ту мисао и као што сам каже: „ма да је коњица прекомерно заморена била, мар„ширајући од О сати касом преко пбља по блату и кроз „винограде“, — прикупи ју северно код вароши, даде јој један сат одмора и крену се у 1 сат по подне на Шипку.

Драгонска, бригада са батеријом јашила је касом преко пбља на десној страни друма Шипка — Казанлик, хусарски пук лево од драгона, касом по друму и напослетку козачка дивизија као лева колона, путем који води за Шипку западно — успоредо са друмом;-— у 2 сата стигоше у село Шипку где нађоше магацине топовске и пешачке муниције, ране п телеграфску штацију.

У тој штадији нађоше множину војно-званични депета, Непријатељ беше напустио свој логор и побегао у планину.

У 8 сата поседоше астрахански драгони северну ивицу села и затворише јужни излаз кланца Шипке,

' У рапорту херцога Лајхтенберга видимо да је само о два топа говор који су у Казанлику напуштени, а овђе говори писац о три топа.