Ratnik

812 | НАУЧНИ И поуЧНИ ДЕО

Турци у ратни савет. Мнењу обадвају паша, да од даљег одпора одустану, противише се нижи официри, који хтедоше борити се дотле док ране има, а ове беше још за три дана.

Хулуси паша остаде при својем мнењу да се предаду, но неодважи се Русима одговорити у остављеном му року од 24 сата. Руси дакле одпочеше напад.

Кад су се првој линији примакли даде Хулуси паша развити бели барјак п паљбу прекинути. Овај знак као да није виђен од једног, северно наступајућег руског оделења, које наравно није паљбу ни прекинуло.

На то Турци бесно нападоше Русе и појурише их назал.

Руско извешће казује, да су они, после преднаведене повреде ратног обичаја, још два рова узели, но Турци их обасуше са топовском и пушчаном ватром са светог Николе; ту погибе командант 13. стрељачког батаљона пуковник Климантовић.

Џочем се и очекивано подпомагање орелског пука са севера непојави, одступише Руси по наредби команданта 15. стрељачког батаљона, при чему погибе командант пластона Есеул Баштани. Руси изгубише свега 180.

И командант коњичког пионирског оделења, пуковник гроф Роникер, који је при прелазу Балкана учинио тако знатне услуге, погибе тога дана. Јашећи са уралсвом козачком сотнијом из Казанлика за Шипку, наиђоше на једну гомилу Турака, која их ватром дочека и где он као жртва остаде.

Услед тог догођаја показа се потреба, сву околину претражити, како би се предео очистио од турских скиталица, и сличним незгодама на пут стало.

__Из причања пруског мајора Литница знамо, да је генерал Гурко већ у напред позвао команданта Шипке да се преда. По руском извешћу небеше то дан пре, но