Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 813

6. Јула зором, пре но што је напад одпочео. Према оба ова казивања погрешно је дакле мнење, које се у разним писмама наводи и критизира, као да се је Гурко својеручним писмом обратио Хулуси паши и понудио му предају, тек пошто су Турци већ онако очевидно повредили ратне обичаје.

6. Јула у 6 сати рано дође к руским предстражама, код села Шипке, један турски капетан, као парламентар са писмом од команданта на кланцу. |

У том писму изјављује паша, да прима услове за предају, који су му стављени и већ пре упућени. Генерал Гурко даде казати парламентару, да после јучерање злоупо требе парламентарске заставе није више у стању, да им првашње услове одобри. Турски капетан трудио се је, да дотођај исприча и говораше, да то није учињено с намером команданта, већ да нису могли војнике задржати, кад су се Руси примакли.

Напослетку су услови за предају пооштрени у толико, да се Русима издаду она оба официра, који јуче уз заставу беше, у место да се као и остали на реч пусте.

Тај одговор даде генерал Гурко написати турским језиком и предати га парламентару.

Али и овај пут мораде се тенерал уверити, да Турци само на превару иду, а не да задату реч одрже.

Мајор Литниц из чијег извешћа ове речи вадимо, товори даље: „Турски официр пошто је ручао одјаши опет горе у логор.“

„Наши у 11 сати без оружја тамо упућени болни„чари, нађоше око 1 сат по подне логор празан. У два „сата поседе та једно оделење, које се је кренуло из „Габрове. Ту се показало да је парламентар само завара„вао, Један део турски трупа беше отишао већ 6. у вече „правцем западним, планинском стазом; већи део кренуо „се је 7. зором.“ Овоме додаје мајор Лигниц кратак опис