Ratnik

814 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

свирепства, које су Турци починили на погинулим и рањеним Русима. 5

Почем већ беху 8 сата прошла, за која се је обећао вратити турски парламентар, па чак и подне минуло, одправи генерал Гурко једно оделење добровољних, да виде шта је са Шипком. Један стрељачки батаљон, једну бугарску дружину и 4 брдска топа упути за њима као подпору. -

Око два сата стиже вест од ових оделења, да су Турци положај напустили. Скоро затим дође гласоноша и од генерала Окобељева, да је он са 8 чете орелског пука баш тог часа посео кланац, и да ће до мрака још 6 чета и 4 топа тамо бити.

Пошто су трупе тенерала Гурка много заморене биле, нареди овај да остану у својим логорима, а он са својим тенералштабом и малом пратњом одјаши на Шипку, за заузеће које, има руска војска њему да благодари.

Ако би било могуће достићи Турке, који преко планине побегоше, одправи Гурко 8. драгонски пук, један хусарски ескадрон и неколико пластонски чета у правцу Софолара, да посе, 3нјА излазне стазе код села Иметлије и Софолара.

Но Турцима испаде за руком, после пет дана марша избећи у Карлово, а одатле у Филипољ.

Досад беше могуће руске трупе ранити од народа и са раном одузетом Турцима, но “. морадоше начети резервну рану (езегпег Уогтаф) коју су још од Трнова уза се носиле, те им се издаде за три дана пексимита.

Поради целости имамо још допунити, што се је за то време збивало на северној страни Шипке,

6. Јула, дакле на дан Гуркова. напада , остадоше трупе у Габрову на миру.

1. требало је опет Шипку нападати докле би се може бити Гуркове трупе одмарале.