Ratnik

О БРЗОМ УТВРЂИВАЊУ“ 819

Овај распоред топова мора се такође употребити и кад оће да пуцају иза заклона, правећи за више топова један нарочити заклон — звани топовски,

Међутим, у интересу саме брзине извршења ови заклона и кад су топови добро заклоњени, ово одстојање може се смањити на 107, а у извесним случајима паи на половину, то јест 87.

Заклони за поједине топове који, зато штосу мали, умањавају тачност погађања непријатељски топова, јер им отежавају нишанење и оцену одстојања, — треба да се подижу тако брзо да, у опште, буду заклоњени од пушчане ватре и мале парчади гранатске, јер је у оваквом случају скоро немогуће добити потпунији заклон.

Чињена искуства у Аустрији доказала су, да топ зде клоњен заклоном (сл. 9) најпростијим, грдно мање (16 пута) страда, него на чистини кад је, — зато нетреба га никад пренебрегавати.

Зна се, да при брзом утврђивању (брзој Фортификацији), у главном, употребљују се само артилеријски 8аклони или батерије укопане, да би се само што пре заколили и брзо извршили.

Три топовска заклона претстављени у сликама 9, 10 и 11, показују најпростије Форме заклона поједини топова.

Образац слика 9, заклања топ повише осовине и пуца преко грудобрана.,

Место за топ укопано је за 0:25", а дуго и широко 4" . Задња страна има нагиб 4 висине за основицу за вилажење топова, остале стране су што стрмије. Запремина, нужне земље износи 4#'""87 (т је 4 кубна метра и 8370 куб. десиметара). Грудобран је Форме трапецне (као што пресек сл. 9. показује) доња ширина, 1:80", горња 0:47, а висина 0:08. |

сл