Ratnik

820 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Овај заклон могу за пола сата да направе 6 раденика, а ако су вични у копању, могу извршити и за пола, торњег времена.

Ако се пак у исто време поставе још 8 раденика да копају и спољни ров, то од профила слика 9, може се добити слика 10, који даје висок заклон на 1:85. Спољни ров, Форме обичне, има површину профила 1: 54.

Топ овде пуда кроз отвор дубок 0:85", а широк један метар (по дужини грудобрана). Кад је потреба овај отвор може да се лако увећа.

Најпосле у слици 11 направљени су са обе стране топа, ровчићи мали, да се послуга заклони кад топови непуцају. Ови ровови имају средњу дужину 1:25", 1" ширине и 0:6" дубине. За израду ови ровчића потребно су још 4 човека, па да се цео заклон у једно време изврти (слика 10).

Да би се боље заклонили од које ватре, крила се могу још више продужити — према потреби.

Ови наведени заклони топовески дају ту корист, што можемо постепено користити време и сретства која имамо на расположењу, прелазећи од слабијег профила на јачи.

Због своје Форме, ови топовски заклони лако се примењују на местност и могу да послуже не само у одбрани већ иза напад, кад нападач може да спреми заклоне за батерије, које оће да движе напред и води их на најопасније тачке.

Слика 11' показује профил топовског заклона, који је често употребљаван при одбрани Париза. Остављена је насипу сва његова висина, и просто направљена као нека мала шартица да би се могло пуцати.

Батерије.

На сваки начин, неће се често употребљавати за одбрану топови усамљени (изолирани), једно што се довољно.