Ratnik

0 БРВОМ УТВРЂИВАЊУ 821

простора нема, а друго, што је нужно добити што бољи закљон. У овом случају правимо тако зване батерије, које једним грудобраном (ералЏетепф) заклањају више топова,

Зна се, да једна оваква батерија нетреба, да има ни мање од + ни више од 8 топова, али онда даје добар нишан непријатељу, и зато мора да је осигурана од зрна сваке врсте.

Употребићемо само укопане батерије, јер оне тако зване хоризонталне (кад топови стоје на самом хоразонту, пр.) захтевају дупли посао, свако друго посматрање треба прећутати код ове незгоде (т. ј. захтева млого времена).

Како пуцање преко грудобрана даје пространо поље, то се оно скоро искључиво и употребљује у пољској војни. К томе још укопане батерије представљају мали нишан а дају се врло брзо подићи, зато су уопште боље од свију други, и ми ће мо овде говорити само о укопаним батеријама без пореза слика 12.

Слика 12" показује профил батерије од 3 топа, који се у Немачкој употребљава.

Топови пуцају између двеју бонета, направљени на унутрашњој ивици грудобрана у Форми насипа 0:85" високе и 0:80" дебеле, остављајући међу се простор широк 27, који даје поље пуцања од 60 степена (т. ј. топ може се кретати лево и десно од управног правца за 80 степена).

На случај, да нам треба да пудамо само у једном правцу, то лако можемо претворити у батерију са проревима, ако само издигнемо и ојачамо бонете. Нужну земљу за ово добићемо из спољњег рова.

Топови су раздвојени нарочито заклањајућим ровом, који служи да се послуга и топови заклоне кад недејствују. Ови ровови имају горњу ширину 3", доњу 2:50", а дубоки су 0:77. И муниција може се сместити у њих, но боље је за њу направити (звана муницијска гњизда)