Ratnik

830 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Изгледа да је данас доказано, да један положај на, брзо утврђен за неколико сати, постаје одма код данашњег пешачког оружја, па ма и небило толова, ако не неосвојимо живом снагом, оно бар врло тешко, да му се с Фронта прићи може. Може бити било би млого рећи, да, један положај, у ширем смислу, утврђен изненада, може заменути утврђени логор; али се може казати, да је опредељен да исте услуге учини, па сљедователно и исте мане има, од којих најглавнија је, што је само за одбрану подесан.

Јест истина, али као што примећује у 898 броју свом Француски лист Кеупџе тате де РЕ!тапсег, треба и то признати, да руске војске, — хотећи очевидно да у раде као оно Немци у 1870. години, т. је. да опколе и маскирају утврђена места, па да нападну на непријатеља — нису успеле да измаме противника у равно поље, већ у нападном свом маршу задржати су, покушај навале надмоћном силом (инвазије) одложен и немогућан учињен за неколико месеца и то, не каквом првога реда, тврђавом, снабдевеном са великом посадом, већ са једним положајем, утврђеним згодно стрељачким рововима“ подигнути на брзу руку. Рећиће се још, да војске руске могле би се брже ослободити ове препоне па да наставе даље кретања. На ово ће се одговорити, да је препона била таква, да свакојако немогуће ју је напасти живом силом, да ју је требало на сваки начин маневровањем удаљити, али би се опет на њу наишло после неколико дана и неколико сати даље; јер непробојни штит који заштићаваше Османа, носила је његова мала војска са собом, а није га баш код Плевне нашла.

Питање које се намеће“ односно овог казаног то је, да знамо: да ли су Турци ова брза утврћења подизали

' На сваки начин, ова су сако у почетку биан против стрељачки ро= вова, но доцније подигнута су гољска, која су и галерије имала. Пр.