Ratnik

0 БРЗОМ УТВРЂИВАЊУ 831!

носећим ашовчићем, н. пр. линемановим, или помоћу алата на колима ношеног '

· За прво питање је невероватно, пошто у том случају, војник морајући клечећи да копа, неможе више у том положају да издржи од четврт сата. Истина, је да се могу од времена на време смењивати. Али ако су заиста утврђења турска пред Плевном и на другим местима подизана линемановим алповчићем, онда нетреба ни најмање. оклевати, но њиме снабдети довољан број војника.

_ Ово је питање врло важно и ваља га испитати.

Укратко дакле, ми смо покушали, у овој штудији да изнесемо, према важности, коју данас има брва Фортификација, преку потребу да тактичке трупе, без икаквог одлатања, треба спремати да извршавају све оне радове Фортификацијске, које могу имати да раде у самој војни, Намерни смо били, осим тога да покажемо тачке, које треба да уђу у наставу за ФортиФикацијске радове, и да покажемо какве су мере по страним државама узете у овом смислу, као и обрасци добивени искуством и најскорашњим испитивањем.

Практична књижица „Школа за пољску Фортификацију“ која је у Француској изишла за труше инжинирске, одтовара од части мислима нашим; но међутим, неупуштајући се у критику, нико порећи неће да је сувише техничка и потпуна за родове оружја. Њелети је напротив, де се за њих узради правило просто и практично и да одма ступи у живот. Ово правило требало би јасно да покаже: кад се употребљује носећи ашовчић, а кад пионирски алат, који се на пуковским колима носи.

Међутим, мисмо нашли били за нужно да покажемо и начин, како је ово питање ивучавано и равумљено у другим земљама, те да се виде какви су их резони руководили, да усвоје разне обравце, Најпосле нетреба губити из вида, да у рату неможе се имати сасвим одре-