Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 835

војску. То је хрбат планински, који дели Колубару од западне Мораве, и који, одвајајући досадању подторину од планине, чини управо безотворни бедем неприступном граду горње Дрине и изворне западне Мораве.

Због овога и операције са севера немогу никада имати намере, да продиру на југ; него се морају ограничити на Функцију секундарну.

Но ако замислимо, да каква операција стратигијска, са севера, има поглавито ту тенденцију, да завлада басеном Босне, — нама није тешко увидети, из досада реченога, да ова пруга мачванска добива огромног значаја оперативног баш за ту стратигијску намеру. Долина Босне, нехватајући се одношаја суседних, заиста је најглавнији стратигијски правац са севера против Босне; ал долина Босне тој оперативној војсци неможе да даде оне користи, које може дати Мачва истој стратигијској дељи.

Пруга Митровица — Зворник, према овоме, више припада војишту босанском, пего србијанском; и бразда 5тштшт—а4 Огши, потврдила је ово још пре 20 стотина година, а и у сеобној перијоди врло често.

Да Дрина није била границом Србији и Босни, окупација Босне године 1878, послужила би се под сигурно овим хунским, аварским и маџарским трагом. —

Но за операције из Србије на север, Мачва има много већега значаја.

Узимајући Саву као границу измеђ две државе, ми смо видели да Срем, ово подгорско полострово измеђ Саве и Дунава, та српска месопотамија, — има знатну количину војне важности, Па и ако Орем на својој северној ивици пада на Дунав стрмо, а на југу према Сави спушта, се неосетно благо, те по томе на видик износи своју Физичку тенденцију да он крајином буде јужној држави, — то опет иста његова северна ивица, са важним а утврђеним позицијама у Земуну, Сланкамену, Варадину и

Бе