Ratnik

836 ___НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Илоку, може показати отпорне снаге и према југу, са, чега и беше вазда првим браником Угарској и Ле ОИ у ратовима с Турском.

Шрема овоме, без икакве даље напомене, сваком је и јасно и увиђавно, да пруга од Мачве ка Драви не само што је међу свима другима најкраћа, него и мимоилази споменуте позиције, теглећи и лако и брдо у њихову позадност. Ова је дакле пруга у најпотпунијем смислу стратигијска пруга.

Нису се дакле Турци овом пругом без разлога, служили,

Често налетајући на Срем, Славонију, Хрватску, Крањску и Стајарску, Турци су разумели потребу, да на овој за њих тако важној бразди, морају имати и сигурнијег ослонца, него што им шатори даваше. С тога још 1471 Исак паша пошто је са војском од 15000 људи опустио готово сву Хрватску и Славонију, у повратку своме назида на десној обали Саве у Мачви град Шабал, "одакле одмах идуће године крене кроза Славонију и Хрватеку, у Крајину, и допре до јеловца и Св. Вита, (56. Меј).

Од овога, је доба Шабац, као глава од Мачве, био вратница Турцима за офансиву против Славоније, а и стратигијски објект Аустријанцима за обезбеђење својих граница. Колико су га год Турци чували као свој оперативни субјект, толико су га исто и Аустријанци желели као свој заслон.

У рату, који имаше Млечани с Турцима од 1499 до 1502, кад је почело млетачко оружје да малаксава, Угарска, као сусед млетачки, а у домашају турског оружја, беше принуђена, да се на ратишту њиховом, и ако тек при крају, појави као савезник хришћански, јер су Римпапа, Француска и Спанија већ своју помоћ послали били.

Угарска дакле војска пређе преко Дунава, на коме нитде турске војске небијаше, попали Вишеслав (Кладово)