Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 837

и Видин и допре до зидина Никопољских; но, на глас, да се са Балкана турска војска спушта, врати се натраг са силество робља хришћанскога.

Рат са Персијом принуди тада Турке да с Европцима начине мир: с Млечанима у Цариграду, а с Мапари у Будиму, 20. Августа 1508, а на 7 година. Угарска тада добије поред једног дела Босне, градове Београд Шабац и Сребрник.

__Но Турци су у то доба уступали по нужди земље и градове, с помишљу, да их на скоро поврате. Мир измеђ Турака и Хришћана у оно време такођер није ништа значио. И с једне и е друге стране било је сваки час налета, и на овој страни турске царевине Турци прелазише у Угарску, те пљачкаше тамошње Србе, а Угри прелазише у Турску, те пленише овамошње Србе.

22. Септембра 1520 умре на пречац освајачки султан Селим 1. „Ја умирем за десет година раније, говораше он на самртном часу; ја сам имао још да уништим Персију, да победим Угарску, и да своје победно оружје пребацим на ону страну Дунава. Но то ће извршити мој син!“

Ово беше завет новоме султану.

И Сулејман ПЏ, највећи султан, што га икад имађаху Турци, чим је припасао мач пророков, одмах је развио и заставу његову. Још исте јесени нареди он паши 6осанскоме, и овај заузме Сребрник, Тешањ и Соко (измеђ Грачанице и Градачца), а сам пошље посланика, да од угарског краља Лудвика 1, изиште данак. Но посланика, овог Лудвик погуби.

17. Маја 1521 крене Сулејман голему војску из Цариграда. Предводница његова под Ахмед пашом 27. Јуна пође из Ниша право на Шабац. |

Док је Михаил-Оглу паша са знатном војском јездио Ердељу, да тамошњу силу забавља, дотле је и велики