Ratnik

838 - НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

везир Пири паша стигао под Београд, и Ахмед паша а · иза њега и султан под Шабац, који је бранио одважни и јуначки Симо Логода.

Угарска у то доба неимађаше ни војске ни новца, Према околностима, доста је било и то, што је Лудвиг могао нешто мало војске да прибере код Сенте и Толне; ал с овом шаком људи нико се нијс одважити могао, да на сусрет изиђе Турцима.

Оно мало посаде у Шапцу бранило се одвећ јуначки; ал 7“. Јула заповеди Ахмед велики јуриш. Док су Турди ровове пунили снопљем, дотле су могли храбри браниоци још лако преко Саве спасти се; ал ова упорпа шака људи, на 60 душа стопљена, неплашно очекиваше јуриш, и своја витешка тела сложила на 700 турских лешева. Тако су Србљи бранили угарски Шабац упорно и очајно!

Одмах иза тога почну Турци бродити Саву. Али је Сава, што је за то- доба године ређи случај, — била врло голема, и обе јој обале много. мочарне. То је прелазак Турцима и отежавало и развлачило, и они пређу тек 27. Јула преко моста 1850 метара дугачког, чије је грађење сам Сулејман надгледао.

Међу тим стигне султану глас, да је Земун у турске руке пао, да је госпођа од Купиника напустила га, и да је још неколико замака п кула по Срему заузето. Џири паша већ је цео месец под Београдом пробавио, кад 91. Јула стигне и Сулејман преко Срема са целом својом војском. Сад настану нови, и чешћи и јачи јуриши на овај бедем угарске краљевине, који Турци без прекида лубардаше с острова према доњем граду. Посада није могла довољном ватром одговарати великим турским опсадним топовима, јер су њени велики топови пали Турцима у руке заједно с Авалом. Већ је и „Небојша“, највећа кула, порушена била, кад се поглавице градске, због религијонске заваде са Орбљи, Хедервар и Терек