Ratnik

ВОЈНА. ГЕОГРАФИЈА. 843

био, па се својима очима уверио, како су Турци невешти у свлађивању добро намештеног колограда“.

Но ма да је овај предлог усвојен, опет је остао неизвршен, јер је то говорено тек у очи саме битке.

29. Августа пре зоре крене се војска и стане у убојни ред, у две врло размакнуте бојнице. Маџари, чекајући · цело пре подне, да их нападну Турци, немогаше се више уздржати и наваљиваше, да се на Турке крене. Лудвиг мете сад свој убојни шлем на главу и — побледи! Око 3 сата по подне јурну они са највећим бесом. Прву турску бојницу, до душе пробију; ал овим, и другом турском бојницом као у клопку ухваћени, претрпе нечувени пораз. Преко 10000 лешева покрило је поље Мохачко, и осим 4000 заробљених, скоро сви остали пропадну у ритовима околним, па и сам млади краљ Лудвиг. Цео дан и целу ноћ носио је Дунав лешине мохачке крај зидова од Београда и Смедерева. Грозна киша, која се над разбојиштем одмах после боја просула, помогла је, те су мало њих умаћи могли испод сабље победних Турака.

А ердељски војвода Јован Запољац, већ је био стигао са 40000 војске до Сегедина; Христоф Франгепан и Јован Карловић бијаху са 15000 Хрваћана и Олавонаца, у Крижевцу; око Стојног Београда биле су чешке помоћне трупе, и близу Ђура стајаше 'Борђе од Браденбурга и чешки канцелар са својим одељењима !

10. Септембра уђе Сулејман бев отпора у Будим.

Грк Ибрахим паша, који је пред шатором Сулејмановим на Мохачу подигао ћелекулу, није се устезао статуве Апола, Херкула и Дијане из Будима у Стамбол послати и наместити их на хиподрому, који Константин и Теодосије украшаваше боговима Рима и Атине. — А Сулејман, пошто је племићима мапарским Запољца обе-